زن در اسلام (قسمت پنجم)
ادامه مبحث زنان با فضیلت در قرآن
♦️ در بحث قبل تا آنجا پیش رفتیم که گفتیم قرآن کریم الگوهای قرآنی فراوانی را برای ما مثال می آورد ؛ که با آوردن این داستانها و مصادیق می خواهد اصل ارزش های وجودی یک انسان را بگوید در شئونات مختلف و اینکه هر زنِ پاک و با فضیلت و هر مردِ پاک و بافضیلت می تواند الگوی تمام انسانها باشد نه فقط الگوی زن ها یا فقط الگوی مردها... و حال ادامه مبحث👇
⭕️ مادر و خواهر حضرت موسی(علیه السلام)
🔶 در بخش نیروی غضب و مبارزه ضد ستم ، مردان بسیاری شهرت پیدا کرده اند ، اما در مبارزه با ستم فرعونی حضور زنان شگفت آور است.
🔷 قرآن کریم از سه زن نام می برد که حضرت موسی(علیه السلام) را از کشته شدن حفظ و او را تربیت کردند . پرورش موسای کلیم به عهده ی مادر موسی ، خواهر موسی ، و زن فرعون است . این سه زن با وضع سیاسی آن روز مبارزه کردند و برای حفظ حضرت موسی جان خود را به خطر انداختند .
🔴 وقتی مادرِ موسی (علیه السلام) فرزند خود را طبق دستور الهی به دریا انداخت ؛ " وَأَوْحَیْنَا إِلَىٰ أُمِّ مُوسَىٰ أَنْ أَرْضِعِیهِ فَإِذَا خِفْتِ عَلَیْهِ فَأَلْقِیهِ فِی الْیَمِّ...
ﻭ ﺑﻪ ﻣﺎﺩﺭ ﻣﻮﺳﻲ ﺍﻟﻬﺎم ﻛﺮﺩﻳﻢ ﻛﻪ ﺍﻭ ﺭﺍ ﺷﻴﺮ ﺑﺪﻩ ، ﭘﺲ ﻫﻨﮕﺎﻣﻰ ﻛﻪ [ ﺍﺯ ﺳﻮﻱ ﻓﺮﻋﻮﻧﻴﺎﻥ ] ﺑﺮ ﺍﻭ ﺑﺘﺮﺳﻲ ﺑﻪ ﺩﺭﻳﺎﻳﺶ ﺍﻧﺪﺍﺯ.." (قصص/٧) به خواهر موسی گفت : این جعبه را تعقیب کن ؛ "وَقَالَتْ لِأُخْتِهِ قُصِّیهِ ؛ ﻭ ﺑﻪ ﺧﻮﺍﻫﺮ ﻣﻮﺳﻲ ﮔﻔﺖ : اورا دنبال کن . همسر فرعون نیز به او گفت : اورا نکشید شاید سودی به ما برساند و یا او را به فرزندی بگیریم ؛" لَا تَقْتُلُوهُ عَسَىٰ أَن یَنفَعَنَا أَوْ نَتَّخِذَهُ وَلَدًا ؛ ﺍﻭ ﺭﺍ ﻧﻜﺸﻴﺪ ، ﺍﻣﻴﺪ ﺍﺳﺖ ﻣﺎ ﺭﺍ ﺳﻮﺩ ﺩﻫﺪ ، ﻳﺎ ﻭﻱ ﺭﺍ ﺑﻪ ﻓﺮﺯﻧﺪﻱ ﺧﻮﺩ ﺑﮕﻴﺮﻳﻢ .(قصص/٩)
بنابراین هر سه زن یاد شده در قرآن ، زمینه ی رشد و تربیت موسی(علیه السلام) را فراهم کردند تا بساط فرعون برچیده شد.
🔶 پیداست دنبال جعبه رفتن تا قصر فرعون ، کار آسانی نیست ؛ و اینکه مادر به دخترش دستور میدهد که جعبه را تعقیب کن و از آنجا اطلاع بدست آور و اگر منتهای مسیر این جعبه به منزل فرعون بود پیشنهاد دایه بده و بگو :" هَلْ أَدُلُّکُمْ عَلَىٰ أَهْلِ بَیْتٍ یَکْفُلُونَهُ لَکُمْ وَهُمْ لَهُ نَاصِحُونَ ؛ ﺁﻳﺎ ﻣﻰ ﺧﻮﺍﻫﻴﺪ ﺷﻤﺎ ﺭﺍ ﺑﻪ ﺧﺎﻧﻮﺍﺩﻩ ﺍﻱ ﺭﺍﻫﻨﻤﺎﻳﻲ ﻛﻨﻢ ﻛﻪ ﺳﺮﭘﺮﺳﺘﻲ ﺍﻭ ﺭﺍ ﺑﺮﺍﻱ ﺷﻤﺎ ﺑﻪ ﻋﻬﺪﻩ ﮔﻴﺮﻧﺪ ﻭ ﺧﻴﺮﺧﻮﺍﻩ ﺍﻭ ﺑﺎﺷﻨﺪ ؟(قصص/١٢) نیز امر سهل و آسانی نیست.
آنهم در زمانی که هر زن شیرده را تعقیب می کردند تا بدانند نوزاد او پسر است یا دختر ! پیشنهاد و معرفی یک زن شیرده به عنوان اجیر ، امری عادی نبود ، بلکه قدم گذاشتن در وادی خطر و روبرو شدن با مرگ و اعدام بود .
🔷 افزون بر این ، مادر شدن حضرت موسی کاملا مخفیانه بود و کسی خبردار نشده بود ، زیرا در هرصورت فرعونیان دنبال همه نوزادان و جنسیت آنها بودند و می پرسیدند و چون همواره در تعقیب بودند تا هر نوزاد پسری را از بین ببرند : "یُذَبِّحُ أَبْنَاءَهُمْ وَیَسْتَحْیِی نِسَاءَهُمْ ؛ ﭘﺴﺮﺍﻧﺸﺎﻥ ﺭﺍ ﺳﺮ ﻣﻰ ﺑﺮﻳﺪ ، ﻭ ﺯﻧﺎﻧﺸﺎﻥ ﺭﺍ [ ﺑﺮﺍﻱ ﺑﻴﮕﺎﺭﻱ ﮔﺮﻓﺘﻦ] ﺯﻧﺪﻩ ﻣﻰ ﮔﺬﺍﺷﺖ " (قصص/٩)
🔶 پس نه دستور به پیگیری و تعقیب آن جعبه که داخل جعبه حضرت موسی قرار داشت از طرف مادرش امری عادی بود و نه پیشنهاد شجاعانه ی خواهرش بی خطر.
پیشنهاد همسر فرعون هم پیشنهاد سهل و آسانی نبود ؛ چون او با خون آشام ترین مردم زمان خود زندگی می کرد و پیشنهاد اینکه "شاید برای ما منفعتی داشته باشد یا او را به فرزندی قبول کنیم" شجاعت و شهامت او را جلوه گر می کند.
✍️ ف . درّاب چی
📚 تلخیص از کتاب ؛ زن در آیینه جلال و جمال ، نوشته آیت الله جوادی آملی
به #بانوی_آب 💧بپیوندید:👇
https://eitaa.com/joinchat/1242038283C53201e044e